• 19 juli 2019, 12:58 uur

Grote Orgelmis Bach klinkt tijdens slotconcert Sint Jan Gouda

Op zaterdag 7 september verzorgt Stadsorganist Gerben Budding, in samenwerking met Meisjeskoor Ars Musica o.l.v. Marjon van der Linden, het slotconcert van de Orgelserie van de Goudse Sint Jan. Zij zullen de Grote Orgelmis van Johann Sebastian Bach (1685-1750) uitvoeren.

Oorspronkelijk stond op deze datum een Cd-presentatie gepland, maar doordat enkele omvangrijke technische werkzaamheden aan het beroemde Moreau-orgel (1736) nog niet plaats hebben kunnen vinden, zal dit na de voltooiing van de werkzaamheden gebeuren.

De Grote Orgelmis van Johann Sebastian Bach bestaat uit tien groot opgezette koraalbewerkingen, voorafgegaan door het grote Praeludium in Es-dur en besloten met de bijbehorende Trippelfuga (bekijk programma). In aansluiting op de koraalbewerkingen zal Meisjeskoor Ars Musica de betreffende koralen zingen. Op deze manier zal de hechte relatie tussen tekst en muziek duidelijk tot zijn recht komen. Meisjeskoor Ars Musica en organist Gerben Budding voerden de Orgelmis eerder uit in het kader van het Limburgs Orgelfestival, uitgezonden op de radio, en in de orgelserie van de Grote Kerk te Gorinchem. Net als bijvoorbeeld de Hohe Messe is de Orgelmis te beschouwen als een samenvatting van de diverse stijlen en genres die Bach beheerste. In de Orgelmis bereikte Bach de top van zijn compositorische kunnen.

Om 15.45 uur geeft de organist een toelichting op de Orgelmis. We hopen velen te ontmoeten, want dit is een concert om niet te missen!