• 05 november 2019, 22:37 uur

Nieuwe cd met orgelwerken Daan Manneke

Organist Gerben Budding heeft een nieuwe CD uitgebracht met (psalm)bewerkingen van de Zeeuwse componist Daan Manneke. De uitgave heeft als titel ‘O nostre Dieu et Seigneur amiable. Hommage à Sweelinck’ en bevat stukken van de hand van Manneke die recent 80 jaar werd. De CD is verschenen op het Diamond Line label van Excellent Recordings.

Manneke’s werk ‘Le Bouquet’, een hommage aan Jan Pieterszoon Sweelinck, is voor het eerst vastgelegd op een CD. De opnames zijn gemaakt in de Grote Kerk van Gorinchem, waar Budding voorheen stadsorganist was en de klank van het Witte-orgel dus tot in detail kent. Momenteel is hij organist van de St. Jan in Gouda.

Componist Daan Manneke tekende niet alleen voor de composities, hij was ook betrokken bij de vertolking van zijn werken door Gerben Budding. Organist en componist ontmoetten elkaar in 2015 voor het eerst. Manneke woonde een concert bij waar Budding een werk van Manneke speelde. “Hij was onthutst over mijn interpretatie van zijn noten”, aldus Budding. Een wederzijdse kennismaking en ontdekkingstocht was het gevolg, met het CD-project als resultaat. “Het is een feest om met de musicus Gerben Budding samen te werken.

Hij begrijpt muzikale zaken heel snel en heeft een fabelachtige speeltechniek.

Daarbij is hij heel collegiaal, heeft inspirerende intenties en is hartverwarmend in de samenwerking. Kortom een muzisch mens en innemende persoonlijkheid”, aldus Daan Manneke.

De CD begint en eindigt met de Hymne Te lucis ante terminum, ook bekend als de Avondzang. Daartussen zijn twee blokken met psalmbewerkingen van Manneke. De hommage aan Sweelinck vormt het hart van de CD. Dit ‘Le Bouquet’ bestaat uit zes bloemen: bewerkingen van zes psalmen uit het Geneefse Psalter. De hommage aan Sweelinck besluit met de stukken Evocazione (Manneke, 2019) en Fantasia cromatica (SwWV 258).

Bekijk hier de tracklist en bestel de cd via de webshop.