• 01 maart 2022, 17:46 uur

Nieuwe cd-productie: Orgelmis • Bach en Liedboek 2013

Op het nieuwjaarsconcert op 8 januari presenteerde Gerben Budding een nieuwe dubbel-cd. Op het nieuwe album voert hij samen met Ensemble Piacevole, Ars Musica Meisjeskoor en sopraansolisten Marjon van der Linden en Nanette Mans het derde deel van het Clavier-Übung van J.S. Bach uit. 

Bijzonder aan deze opname is dat de zogenaamde ‘Kleine Orgelmis’ in de context van de liturgie van vandaag wordt geplaatst. Het Liedboek voor zingen en bidden in huis en kerk uit 2013 en Dienstboek een proeve uit 1998 spelen hierbij een belangrijke rol. De koraalvoorspelen uit de ‘Kleine Orgelmis’ (CD II) zijn onderdeel geworden van een volledige orde van dienst zoals die heden ten dage gebruikt zou kunnen worden.

Op de cd’s klinken zowel het hoofdorgel als het koororgel van de Goudse Sint Jan. Voor de begeleiding is het kistorgel gebruikt. De sensationele opname van Gert van Buuren laat het hoofdorgel in het schip van de Goudse Sint-Jan horen op een manier die ‘live’ in de kerk niet te horen is: direct, gedetailleerd en levendig. Zo is op deze opname de precieze aanspraak van het pijpwerk te horen en gaan er zo min mogelijk boventonen verloren. Tegelijkertijd is ook de ruimte hoorbaar, maar niet als versluierende factor. De koraalvoorspelen uit de ‘Grote Orgelmis’ (CD I) zijn voorzien van geïmproviseerde koraalzettingen. Pieter de Ruijter en Gideon van Daalen van PDR Records tekenden voor de opname van ensemble, meisjeskoor en solisten in het koor van de kerk. Deze opname is bewust gemaakt vanuit het perspectief van een luisteraar die, vanaf zijn plekje op de eerste rij, geen detail van de muziek wil missen, maar tegelijk ook de ruimte wil ervaren.

Klik hier voor meer informatie, de tracklist en mogelijkheid om te bestellen.