• 10 februari 2021, 22:47 uur

Podcast Radio4 vanaf de orgelbank in Gouda

In de zesde aflevering van EO-NPO Radio 4 podcast ‘Alle Registers Open’ ging Elsbeth Gruteke in gesprek met Gerben Budding.

In de serie praat ze met bekende Nederlandse organisten. Wie zijn deze mannen en vrouwen, die vaak verborgen zitten achter dat kolossale instrument? Elsbeth Gruteke zoekt de organisten bij hun orgels op. Wat inspireerde hen om orgel te gaan spelen? Welke betekenis heeft de muziek voor hen? En wanneer trekken zij alle registers open? Beluister hieronder de podcast.

“De langste kerk van Nederland is de Sint Jan in Gouda. Sinds twee jaar is Gerben Budding daar werkzaam als organist. In deze aflevering van ‘Alle registers open’ gaat Elsbeth Gruteke met hem in gesprek. Al in de eerste groepen van de basisschool speelde hij denkbeeldig orgel op zijn tafeltje en verzuchtte de juf: ‘Kun je nou helemaal nergens anders aan denken?!’ Het was dan ook geen verrassing dat hij daar later zijn beroep van zou maken. Het is een verantwoordelijke functie. In een tijd waarin mensen steeds minder weten van de oude kerkmuziek ziet Gerben het als zijn taak om de rijkdom van deze muzikale traditie voor het voetlicht te blijven brengen. ‘We mogen dit erfgoed niet verkwanselen.’” (Bron: podcastluisteren.nl)