• 16 juli 2018, 19:54 uur

Veelzijdigheid Moreau-orgel centraal tijdens eerste concert in Goudse Sint-Jan

In de serie orgelconcerten in de Sint-Jan in Gouda geeft Gerben Budding op 25 augustus een speciaal orgelconcert. Het is zijn première: zijn eerste concert op het Moreau-orgel in zijn functie als  hoofdorganist van de kerk en als stadsorganist van Gouda.

De nadere kennismaking van Gerben met het bijzondere Goudse orgel is als een rode lijn in het programma te zien. Budding: “Met het Moreau-orgel kun je allerlei kanten op. De veelzijdigheid van het instrument wil ik tijdens dit concert heel graag laten horen.” Het is voor Gerben de reden om muziek uit verschillende tijdvakken te programmeren. Van werken van Couperin uit halverwege 1600 tot een werk van Reger dat net voor de 20e eeuw voor het eerst klonk.

Van Couperin speelt Budding twee werken uit ‘Grand Livre d’Orgue’. De keuze voor deze componist ligt volgens Budding voor de hand, gezien de zuidelijke inslag van het Moreau-orgel. “Het galante karakter van het orgel wil ik laten klinken in werken van Krebs en Mozart.” Het programma vermeldt Krebs’ bewerking over ‘Wir glauben all’ an einen Gott’ en de wat onbekende variaties over ‘Laat ons juichen, Batavieren’ van Mozart.

Toen Gerben Budding solliciteerde op de functie in Gouda, voerde hij tijdens het proefspel onder andere het Cantabile van César Franck en de indrukwekkende Fantasie und Fuge in g-moll (BWV 542) van Johann Sebastian Bach uit. “Ik vind het leuk om deze werken ook bij m’n eerste concert te spelen”, zo licht Budding zijn keuze voor deze werken op het programma toe. Daarnaast klinkt de hele eerste Sonate van Mendelssohn. Budding besluit het concert met de majestueuze Phantasie over ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ van Max Reger.

Het concert op zaterdagmiddag 25 augustus begint om 16:00 uur. De toegang is vrij in combinatie met de entree van de kerk.

Bekijk het volledige programma hier.