• 05 januari 2021, 20:52 uur

Vijf eeuwen Nederlandse orgelmuziek op nieuwe 6 CD-box

Een nieuw verschenen 6 CD-box geeft een staalkaart van Nederlandse orgelmuziek uit de 16e tot de 21e eeuw.

Vier orgels
Er is gekozen voor vier bijpassende orgels: de 16e- en 17e-eeuwse Nederlandse orgelmuziek op het Kiespenning-orgel (ca. 1615) van de Grote Kerk te Wijk bij Duurstede (CD 1), de 18e-eeuwse Nederlandse orgelmuziek op het Ruprecht-orgel (1711) van de Tuindorpkerk te Utrecht (CD 2 en 3), de 19e- en 20e-eeuwse Nederlandse orgelmuziek op het Bätz/Witte-orgel (1853) van de Grote Kerk te Gorinchem (CD 3, 4 en 5) en 20e-eeuwse Nederlandse orgelmuziek op het Pels en Van Leeuwen-orgel in de St. Pieterskerk van Tielt (CD 5 en 6).

Promovideo

Presentatie
Op zaterdagavond 5 september 2020 werd de cd-box gepresenteerd tijdens een concert van Gerben Budding in de St Pieterskerk in Tielt (België) en tijdens het concert in de Sint Jan in Gouda op 31 oktober volgde de Nederlandse introductie en overhandiging van de box.

Meer dan Sweelinck, Zwart en Asma
Uitgever van deze cd-box, Gerrit van de Werken, vindt dat deze productie laat zien dat er in ons land meer organisten waren dan Sweelinck. “Het toont aan dat er na Sweelinck géén gat gevallen is tot het begin van de 19e eeuw, maar dat onder andere Duits talent hier niet alleen mooie orgels bouwden maar ook veel pionierswerk hebben verricht op muziekgebied. Tevens zien we dat de Bach-cultus niet iets is wat opgestart is pas na 1945 in Nederland, maar dat organisten als Bastiaans, De Lange sr en jr, en Van Eijken (en nog meer) studeerden in Duitsland (o.a. Leipzig), en na hun studie hier allemaal geprobeerd hebben de muziek van Bach te promoten. De missie van Mendelssohn!”
Ook geven de cd’s een indruk van onbekendere romantische muziek. “Dat is niet alleen door Jan Zwart en Feike Asma hier geïntroduceerd – al hebben zij daar wel het grootste bereik mee gehad door hun vele concerten – maar ook de broers Nieland en C.F. Hendriks (en nog meer organisten/componisten) speelden en componeerden in die stijl.”

Bestellen
De cd-box is te bestellen via de webshop op deze website voor 60 euro excl. verzendkosten. Daar vindt u ook de tracklist van de cd’s.