Over Gerben Budding

Gerben Budding is kerkmusicus van de Goudse Sint-Janskerk. In Gouda is hij tevens door de gemeente aangesteld als stadsorganist. Als vesperorganist is hij verbonden aan de Utrechtse Domkerk. Daarnaast is hij curator muziek van de Stichting Goudse Sint-Jan en cantor van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).

Gerben is internationaal actief als concertorganist en werkt daarbij graag samen met vocalisten en instrumentalisten. Sinds 2018 vormt hij een sopraan-orgelduo met sopraan Nanette Mans.

Zijn brede repertoire omvat alle stijlperioden. Dit resulteert in een doordachte en verrassende programmering tijdens concerten. Gerben is een enthousiaste promotor van Nederlandse orgelmuziek. Niet alleen geeft hij veel aandacht aan moderne Nederlandse orgelmuziek (waaronder de muziek van Daan Manneke), maar ook haalt hij hierbij vergeten Hollands Meesters onder het stof vandaan. In dit kader had hij een wereldprimeur met de eerste integrale cd-opname (9 cd’s) van de orgelwerken van Samuel de Lange jr., een opname die lovend werd ontvangen.

Zijn opleiding ontving hij aan het Utrechtse conservatorium. Daar behaalde hij een Bachelor- en Mastergraad Orgel met als hoofdvak Improvisatie (beide summa cum laude), een eerstegraads bevoegdheid als Kerkmusicus en een Bachelor- en Mastergraad Koordirectie (met onderscheiding).

Hij won de eerste prijs op het Internationale orgelconcours ‘Agati-Tronci’ in Pistoia (Italië), de tweede prijs op het Internationaal Schnitgerconcours in Alkmaar, de Litaize-prijs op het Internationaal César Franck Concours in Haarlem en de publieksprijs op het improvisatieconcours in Dudelange (Luxemburg).

Gerben is dirigent van een aantal oratoriumkoren, een symfonieorkest en Vocaal Ensemble Piacevole.

Download portretfoto
Portretfoto staand | portretfoto liggend

Hoofdorganist Sint Janskerk

Gerben Budding is als hoofdorganist van de St. Janskerk te Gouda verantwoordelijk voor de kerkmuziek in de St. Janskerk. In die functie speelt hij iedere zondag twee diensten in de St. Janskerk. Doorgaans om 10.00 uur en 17.00 uur. Daarnaast speelt hij de trouw- en rouwdiensten in de St. Janskerk en in de andere wijkkerken.

Ook kerkmuzikale vorming en toerusting van gemeenteleden behoren tot zijn taken.

Naast zijn liturgische taken is hij betrokken bij de organisatie van (orgel)concerten en het onderhoud van de orgels.

Stadsorganist Gouda

Als stadsorganist van Gouda brengt Gerben Budding de orgels van de stad Gouda, en in het bijzonder van de St. Janskerk, onder de aandacht van een breed publiek. Naast het concertante orgelspel worden er ook educatieve activiteiten ontplooid voor toeristen, schoolklassen enzovoort. Daarnaast speelt de stadsorganist bij officiële en/of feestelijke gebeurtenissen. Wilt u onder begeleiding zelf spelen op de orgels van de Sint-Jan of heeft u een vraag voor de stadsorganist? Neem contact met hem op via info@gerbenbudding.nl.

Docent

Gerben Budding geeft orgellessen aan beginners en gevorderden. Tijdens deze lessen kan de nadruk liggen op literatuurspel, maar ook op improvisatie en/of kerkelijk orgelspel.

Naast orgelles is het ook mogelijk om pianoles, directieles of theorieles te krijgen. Vraag naar de mogelijkheden en neem contact op via info@gerbenbudding.nl.

Duo sopraan en orgel

Nanette Mans (sopraan) en Gerben Budding (organist) werken sinds 2018 samen als duo. Regelmatig zijn ze te horen in de concertante en liturgische praktijk van de Goudse Sint-Janskerk. Het duo ontwikkelde meerdere thematisch samenhangende concertprogramma’s, zoals een programma met oude muziek (o.a. Schütz en Scorzuto), een programma met solo-cantates uit de 18e eeuw (o.a. Telemann en Bach) en een programma met Frans-romantische en moderne muziek (Franck, Vierne en Daan Manneke).

Voor de passietijd maakten ze een programma met aria’s uit de Matthäus- en Johannes Passion van Johann Sebastian Bach en delen uit het Stabat Mater van Pergolesi. Regelmatig voeren ze nieuwe muziek uit waarvan de inkt nog maar net droog is. Kenmerkend voor het duo is flexibiliteit en avontuurlijkheid. Informeer via de contactpagina naar de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een orgel-plusconcert. Aanvulling met andere instrumentalisten/vocalisten behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Het Geneefse Psalter

Een prachtig album waarin het Geneefse Psalter in diverse bezettingen en uitvoeringen wordt vertolkt.

Bekijk album