Bladmuziek: Psalmbewerkingen deel 1 | Orgel

Bladmuziek: Psalmbewerkingen deel 1

(2019 by Spiritoso)

Nieuwe uitgave met psalmbewerkingen over de Psalmen 1, 2, 62, 90, 121, 125 en 149. Een aantal van deze Psalmbewerkingen ontstonden bij mijn afscheid als organist van de Protestantse Gemeente Gorinchem. De overige bewerkingen vonden hun aanleiding in feestelijke gebeurtenissen. Idioom en lengte zijn uiteenlopend. De bundel is via de webshop van Spiritoso te verkrijgen […]

Nieuwe uitgave met psalmbewerkingen over de Psalmen 1, 2, 62, 90, 121, 125 en 149.
Een aantal van deze Psalmbewerkingen ontstonden bij mijn afscheid als organist van de Protestantse Gemeente Gorinchem. De overige bewerkingen vonden hun aanleiding in feestelijke gebeurtenissen. Idioom en lengte zijn uiteenlopend.

De bundel is via de webshop van Spiritoso te verkrijgen (link).

Bespreking Aad de Ligt (Kerk & Muziek, februari 2020):
“Psalm 1 bestaat uit een uitvoerige manualiter bewerking van vijf pagina’s lang. Het is een fraaie bewerking in een klassiek idioom die echter wel de nodige studie vraagt. (…) Psalm 2 is geschreven in een meer eigentijdse stijl. De bewerking is passend bij de tekst maar draagt wel een concertant karakter en is technisch complex. Dit geldt ook voor de bewerkingen over de Psalmen 125 en 149. (…) De bewerking over Psalm 62 is geënt op de tekst ‘Mijn ziel is stil’. De bewerking is technisch uitstekend te spelen en verklankt fraai de tekst. De melodie ligt in de sopraan en is goed herkenbaar. Passend dat de compositie besluit met een enkele pedaalnoot. De bewerking over Psalm 90 heeft een vergelijkbaar karakter. De melodie ligt bij deze bewerking in de tenor. Een fraaie compositie die goede diensten kan bewijzen in de eredienst. Deze bewerkingen laten zien dat goede kerkmuziek technisch niet zeer complex hoeft te zijn. De ‘vier versetten over Psalm 121’ zijn fraai en technisch goed speelbaar. De bewerkingen lopen mooi door en belichten fraai de tekst. Een waardevolle uitgave met een wisselende bruikbaarheid voor de eredienst.”

Recensie Bert Wisgerhof (Orgelvriend, 2022)
“Gerben Budding verrast met deze bundel door een originele en effectieve compositietrant. Dat smaakt naar meer.” 

Van twee bewerkingen verschenen al een opnames op Youtube.