• vrijdag 07 april 2023, 11:30 uur

Matthäus Passion in Sint-Jan Gouda

 

 

 

 

 

 

 

In 2023 zal voor het eerst de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach op Goede Vrijdag klinken in het koor van de Goudse Sint-Jan. Barokorkest Cappella Maria Barbara, Collegium Sint-Jan en een solistenteam van het hoogste niveau onder leiding van dirigent Gerben Budding staan garant voor een hoogwaardige uitvoering in de mooiste ambiance die maar denkbaar is. Omgeven door de Goudse Glazen kunt u genieten van Bachs grote Passie.

Bestel hier kaarten

Met medewerking van:
Koor Collegium Sint-Jan
Orkest Cappella Maria Barbara
Soprano in ripieno Kampen Boys Choir
Bernard Loonen, Evangelist
Bram Trouwborst, Christus
Sopraan Nanette Mans
Alt Anne-Marieke Evers
Tenor Falco van Loon
Bas Sinan Vural
Gerben Budding, dirigent

Dirigent Gerben Budding over de uitvoering: ‘Het koorgedeelte van de Goudse Sint-Jan is zowel visueel als klankmatig een ideale omgeving voor een uitvoering van Bachs meesterwerk. Het is mogelijk om, net zoals destijds in de Thomaskirche te Leipzig, een ruimtelijke opstelling te maken, waarbij de sopraan in ripieno-partij klinkt vanaf de kant van het koorhek, terwijl de rest van het ensemble op het hoogkoor staat.’


Aanbevolen

“De hoogste tijd voor een uitvoering van dit alom bekende meesterwerk in Gouda. En maar meteen met een professionele bezetting en een mooie cast, onder leiding van een inspirerende dirigent.”

Reitze Smits
organist, klavecinist, componist, bewerker en conservatoriumdocent

 

“In het buitengewoon florerende Nederlandse Matthäus Passionen-landschap dient zich een uitbundige nieuwe loot aan. Het betreft het Collegium Sint- Jan, een jong koor met daarnaast  jeugdige top-zangers-solisten. Daarbij voegt zich het uitgelezen barokorkest Capella Maria Barbara. En niet te vergeten de twee kapitale motetten Kommt ihr Töchter en O Mensch, bewein dein Sünde gross met het ervaren Kampener Jongenskoor. Dit alles wordt gestuurd en begeesterd door de dirigent Gerben Budding, stads-en kerkorganist van de Goudse Sint Jan. Vele jaren volg ik de verschillende activiteiten van deze musicus: kaliber van de buiten-categorie! De beroemde Goudse Sint- Jan met de ramen, het mooiste licht, de orgels, de rijke resonerende akoestiek en Bachs compositie. Alle zintuigen worden beroerd: uit de grond van mijn hart aanbevolen!”

Daan Manneke
componist


 

Op 17 december is Bas Kuijlenburg overleden in een tragisch verkeersongeluk. Hij zou de bas-aria’s zingen in deze uitvoering van de Matthäus Passion. Ons medeleven gaat uit naar allen die hem moeten missen.